joomla stats

LaVita Publishing voor de mooiste lesbische boeken

Sharmila wint Debuutprijs Blog 5: De merkwaardige bocht

Sharmila Madhvani, winnaar LaVita Publishing DebuutprijsHet is zeer bevreemdend om een boek dat je zelf hebt geschreven plots vast te houden. Een beetje zoals bij een bevalling: wat voorheen enkel in je hoofd leek te leven, is zomaar echt in de wereld. Een aanwezigheid. Een Ding. Een hoekige vorm met een kaft en een titel en honderden letters waar je met de toppen van je vingers overheen kunt strijken. In duizendvoud nog wel. Alsof één enkel tastbaar exemplaar nog niet bijzonder genoeg was geweest. Als ik een gevoel moet kiezen dat dit alles ondertitelt, ga ik voor blijdschap, uiteraard. Maar tegelijkertijd is het erg vreemd. Een beetje onbevattelijk.

Bijvoorbeeld. De trein in stappen met een zakje vol boeken. Het gewicht van mijn gedachten zwaar en zwaaiend naast mijn been. Of: zien hoe mensen het boek van zichzelf maken. Het in hun rugzak laten glijden. De rug breken. Hun bril bovenop een opengeslagen bladzijde leggen terwijl ze de telefoon beantwoorden. Of: toekijken terwijl potentiële kopers het boek vastpakken en omdraaien om de achterflap te lezen. De kleine steek van teleurstelling wanneer ze het terugleggen, en de stiekeme, lacherige blijdschap wanneer ze het over de toonbank naar de verkoper uitsteken. Of: praktische dingen regelen die met het boek te maken hebben. Alsof het een kind is waarover je je plotseling moet ontfermen. Een afspraak maken voor een interview. Uitrekenen hoeveel drie boeken kosten terwijl iemand staat te wachten, portemonnee in de hand. Een passage kiezen om voor te lezen.

Lees meer...

Sharmila wint Debuutprijs Blog 4: Het lelijkste beest

Sharmila Madhvani, winnaar LaVita Publishing Debuutprijs 2013Eindredactie. Iets dat ik totaal niet kende voordat ik aan dit avontuur begon. Iets dat ik min of meer abnormaal vond, zelfs. Een neurotische neiging tot muggenziften die mijn schrijfproces alleen maar overhoop kwam halen. En waar ik me bijgevolg niet mee bezighield. Ik ben een beetje een hedonist, in alle eerlijkheid. Gedreven door een natuurlijke drang naar pret. En een half uur zitten kauwen op een woord of een zin is geen pret.

Dus. Toen ik een paar weken geleden de geredigeerde versie van mijn manuscript opende, had ik geen flauw idee wat me te wachten stond. Sterker nog: ik keek uit naar een paar luchtige uurtjes veranderingetjes nakijken. Was I in for a treat.

Lees meer...

Sharmila wint Debuutprijs Blog 3: Testing the limits

Sharmila Madhvani, winnaar LaVita Publishing Debuutprijs 2013Voor mij gaat het over de liefde. Ik weet het. Het is een volkomen uitgemolken woord.  Zo eentje dat overal in lichtreclame staat te flikkeren, meestal bovenop dingen die er weinig mee te maken hebben. Ik zie het woord zo staan, een beetje zielig op een gammel houten bord langs een grote snelweg, schuingezakt door de snelheid waarmee duizenden auto’s en vrachtwagens er dagelijks langsheen denderen. Geen wonder dat ik me suf heb gezocht naar een ander woord om deze blog mee te beginnen. Tevergeefs. Allicht omdat het voor mij echt gewoon over de liefde gaat. Precies dat is het wat me door een verhaal trekt en duwt.

Lees meer...

Sharmila wint Debuutprijs Blog 2: Over sweaters en haarlokken

Sharmila Madhvani, winnaar LaVita Publishing DebuutprijsTwee weken later. Iedereen die ik ken, en nog veel meer mensen die ik niet ken, weten dat ik heb gewonnen. De eerste lawine aan vragen, felicitaties en overpeinzingen is achter de rug. Ondertussen ben ik geenszins gekalmeerd, want ik weet dat het belangrijkste nog moet komen. En zoals meestal is het belangrijkste ook het spannendste.

Lees meer...

Sharmila wint Debuutprijs Blog 1 - Zo begint het

Vlaamse Sharmila Madhvani wint LaVita Publishing Debuutprijs 2013Een doodgewone dinsdagavond. Met drie aan tafel pita"s vullen, lachen om elkaars domme mopjes. Me mentaal voorbereiden op de afwas, die al even staat te wachten. Tikje ongeduldig om zo meteen mijn laptop op te starten. Verder te schrijven waar ik in mijn lunchpauze was gestopt. Mmm, schrijven. Een constante bron van vreugde. Hoewel. Bron van vreugde, dat klinkt zo netjes. Haast een beetje saai. Dat bedoel ik dus niet. Ik bedoel eerder een gevaarlijke soort van vreugde, zoals in de zee zwemmen waar je niet kan staan, of ergens van af springen. Zoiets. Heerlijk. En van mij alleen. Een beetje stiekem zelfs, als een tweede leven waar iedereen van weet, zonder echt te weten hoe het is. Zo gaat het al jaren, en dat vind ik prima.

Natuurlijk wil ik hartstochtelijk, wanhopig en dromerig graag gepubliceerd worden, maar ik verwacht het niet. Niet echt. Ik heb mijn manuscript zelfs nog maar één keer opgestuurd. En nu ben ik aan het wachten op het antwoord. Welja, ik doe alsóf ik wacht. Zonder echt te wachten dan. Want daadwerkelijk gepubliceerd worden is iets voor in een feelgoodfilm, of voor in een boek, of voor weet ik veel wat. In ieder geval niet voor in het echte leven.

Lees meer...

Sharmila Madhvani wint LaVita Publishing Debuutprijs 2013

Winnares Sharmila MadhvaniDe tweede editie van de LaVita Publishing Debuutprijs 2013 is gewonnen door de Vlaamse Sharmila Madhvani. De uitgeverij riep de Debuutprijs vorig jaar in het leven om veelbelovende auteurs de kans te geven met een lesbisch boek te debuteren.

Lees meer...

Dit zijn ze: de inzendingen voor de Debuutprijs 2013

Wie wint de LaVita Publishing Debuutprijs 2013?Stel je voor: het manuscript waar je maanden, misschien zelfs jaren aan gewerkt hebt, is af. Je hebt het door je vrienden laten lezen, je partner kan het inmiddels dromen, misschien heb je er zelfs een professional naar laten kijken... En uiteindelijk heb je het in een envelop gestopt, postzegel erop, en ingestuurd voor de LaVita Publishing Debuutprijs.

En nu ligt het bij ons, op een mooi stapeltje, tussen de andere manuscripten, en moet je (al dan niet nagelbijtend) afwachten of die prijs naar jou gaat of naar een andere Nederlandse of Belgische schrijver. Spannend!

Niet alleen voor de auteurs is het spannend, ook voor ons: zit er een manuscript binnen dat goed genoeg is om uitgegeven te worden? We gaan ze stuk voor stuk lezen, en binnenkort kunnen we die vraag beantwoorden!

Wie wint de LaVita Publishing Debuutprijs 2013?

LaVita Publishing is weer op zoek naar nieuw schrijftalent. Heb jij het in je om een mooi, leuk, komisch, spannend of sensueel boek te schrijven? Wil jij net zo’n groot succes worden als Suzanne Gerding, winnares van 2012? Doe dan mee met de LaVita Publishing Debuutprijs en maak kans op een uitgeefcontract!

Lees meer...

Wedstrijdregelement LaVita Debuutprijs 2013

Om mee te dingen naar de Debuutprijs moet je manuscript aan de volgende criteria voldoen:

  • lengte tussen de 60.000 – 75.000 woorden;
  • fictie, een verzonnen verhaal dus;
  • in het Nederlands geschreven;
  • met een lesbische hoofdpersoon, een lesbische verhaallijn of een lesbisch thema (of allemaal);
  • geschreven onder je eigen naam;
  • voorzien van een bio en een foto van jou, je adres, telefoonnummer en mailadres, en een samenvatting van maximaal één A-viertje;
  • pagina’s genummerd, regelafstand anderhalf, corps 11, in een gemakkelijk leesbaar font zoals bijvoorbeeld Times New Roman.

Lees meer...

Blog van Anja, redacteur LaVita Debuutprijs

Anja de CromSchrappen. Herschrijven. Nog meer schrappen, en nog meer herschrijven. Dat een manuscript in de eerste versie nog niet meteen klaar is om uitgegeven te worden, daarover kan Suzanne Gerding inmiddels meepraten. Zij won de LaVita Debuutprijs met Onderhuids, haar boek-in-wording over Floor die getrouwd is met Bas maar zich afvraagt of ze niet een andere keuze had moeten maken.

En ná het winnen begon het grote schaven. Tijdens twee intensieve begeleidingssessies met uitgever Hilda Abbing en ondergetekende keek Suzanne naar – onder andere – de opbouw van haar verhaal, de dialogen, het perspectief, de onderlinge relaties, de relevantie van sommige scènes. Dat is een heel andere manier van met je manuscript omgaan. Toen we alle drie het gevoel hadden dat het verhaal stond, begon een periode waarin Suzanne zich, zo meldde ze op Facebook, de rambam schreef. Op 1 april 2012 leverde ze haar definitieve manuscript in. De volgende fase begon, die van het redigeren.

Lees meer...

Blog van Suzanne, winnaar LaVita Debuutprijs (4)

Hijgend over de finish?

Zondag 1 april. Het is een datum die ik de afgelopen weken steeds in mijn achterhoofd heb gehouden. Het ene moment bracht die gedachte me rust, om me op andere ogenblikken het hoofd enigszins op hol te brengen. Zou het me lukken om alle bewerkingen door te voeren zoals ik die met Hilda en Anja had besproken? Zou ik de deadline gaan halen? Ik heb er op voorhand niet goed een inschatting van kunnen maken, omdat ik geen ervaring heb met het herschrijven van manuscripten onder redactionele tips en afspraken. Tot zeven weken geleden schreef ik vooral voor mijn eigen plezier, in mijn eigen tempo, en verschenen hele hoofdstukken als vanzelf op het beeldscherm.

Lees meer...

Blog van Suzanne, winnaar LaVita Debuutprijs (3)

Suzanne Gerding, winnaar LaVita DebuutprijsOnderhandelen of handjeklap?

De afgelopen week hebben Hilda, Anja en ik de herschreven stukken besproken. Voor mij is dat een spannend onderdeel in het proces van manuscript tot boek. Je gaat tenslotte met elkaar in gesprek over de inhoud van het verhaal. Na ons laatste driegesprek ben ik met een goed gevoel weer gaan schrijven. De lijnen die we hebben uitgezet ter verbetering van het verhaal voelden goed. Al schrijvende kon ik bijna zien hoe de ruwe kantjes gepolijst werden en het verhaal steeds meer ging schitteren. Dat heb ik een waardevol aspect gevonden, ik leerde en wilde verder! Met toch wel een vorm van opluchting, begreep ik van de week dat de herschreven stukken dik in orde waren.

Lees meer...

Blog van Suzanne, winnaar LaVita Debuutprijs 2012 (2)

Suzanne Gerding, winnaar LaVita Debuutprijs 2012De kern van dit verhaal

Inmiddels hebben Hilda, Anja en ik de eerste afspraak gehad waarbij we gepraat hebben over het manuscript zoals het was bij inzending. Ik ben erin gestapt met het idee dat we het vooral zouden hebben over de scènes die anders zouden moeten, of nog erger, die zouden sneuvelen op de montagekeukentafel. Ik was gewapend, maar niet tot de tanden. Zonder een charmante glimlach kom je tenslotte niet ver. En die glimlach is nu precies wat helpt. Niet alleen kan het openheid in een gesprek brengen, maar een oprechte glimlach verpakt vertrouwen. En vertrouwen, op zijn beurt, ontwapent.
Gelukkig heb ik te maken met twee vriendelijke en daadkrachtige dames die mij konden meenemen in hun constructieve feedback. In de grote lijn hebben we gemeenschappelijke grond kunnen vinden voor de eerste veranderingen op inhoudsniveau. Direct ontvlamde bij mij het enthousiasme om ermee aan de slag te gaan. En als het hier nu bij gebleven was, dan had ik deze eerste twee weken als blij en onbezorgd kunnen betitelen.

Lees meer...

Blog van Suzanne, winnaar LaVita Debuutprijs 2012 (1)

Bloemen voor de winnaar: Suzanne Gerding! Van manuscript naar boek:
creëren + frustratie = creatie

Als je de weg naar deze blog hebt gevonden, heb je ongetwijfeld al eerder op de site van LaVita Publishing iets gelezen over de debuutwedstrijd eind vorig jaar.
En, maar misschien overspeel ik hier mijn hand, dan weet je inmiddels ook wie de gelukkige winnaar is van deze wedstrijd. (Of je moet die enórm blije foto op de site hebben gemist waarop ik naast Hilda aan tafel zit om mijn handtekening onder het contract te zetten?)

Dat blije gezicht op de foto, dat ben ik: Suzanne Gerding. Met hulp van Hilda Abbing en Anja de Crom ga ik de komende tijd aan het werk om mijn winnende manuscript te bewerken tot een daadwerkelijk boek. Hilda en Anja hebben mij gevraagd een blog bij te houden van dit proces, zodat aspirant auteurs en/of andere belangstellenden een kijkje in de keuken kunnen krijgen van wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Suzanne Gerding wint de LaVita Publishing Debuutprijs!

De winnaar van de LaVita Debuutprijs 2012 is bekend! Op 15 februari tekenden uitgever Hilda Abbing en schrijfster Suzanne Gerding een contract voor de uitgave van het winnende manuscript. Volgens Hilda Abbing heeft Suzannes manuscript diepgang, realistische personages en een logische en geloofwaardige verhaallijn. Waar het boek precies over gaat? Dat lees je te zijner tijd hier op de site...

Suzanne Gerding en Hilda Abbing tekenen het contract voor publicatie van het winnende manuscript

Suzanne gaat de komende maanden hard aan de slag om haar manuscript zodanig te bewerken dat het uitgegeven kan worden. Ze wordt daarbij gecoacht door Hilda Abbing en door auteur en schrijfcoach Anja de Crom.

Lees meer...

Je bent hier:

Home Debuutprijs

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Laatst verschenen

Volg LaVita Publishing

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook